προσωπογραφία

Κωνσταντίνα Λίτσα

Βοτανοθεραπεύτρια -Σύμβουλος Αγωγής Υγείας

Είμαι η Κωνσταντίνα Λίτσα, σπούδασα Βοτανοθεραπεία στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Napier στο Εδιμβούργο, στη Σκωτία. Εμπνευσμένη από τον τρόπο που επιδρά ο νους στη θεραπεία, οδηγήθηκα σε μεταπτυχιακές σπουδές στη “Συμβουλευτική Ψυχολογία στη Δημόσια Υγεία”. Εκπαιδεύτηκα επίσης στη Συμβουλευτική (Solution Focused Counseling και Προσωποκεντρική Συμβουλευτική). Από το 2007 εργάστηκα ως Φυτοθεραπεύτρια στη Βρετανία, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε κοινοτικά προγράμματα σχεδιασμένα για ομάδες ατόμων που χρειάζονται υποστήριξη, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Υπήρξα, επίσης για 3 χρόνια μέλος της ομάδας Αγωγής Υγείας του Δήμου του
Εδιμβούργου που εργαζόμουν με εφήβους σε Γυμνάσια και έλαβα μέρος σε Βρετανικά προγράμματα εκπαίδευσης που αφορούσαν στην ανάπτυξη αυτοπεποίθησης και περιβαλλοντολογικής συνείδησης σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία.

Για 7 καλοκαίρια εργάστηκα σε Διεθνή Φεστιβάλ προσφέροντας Πρώτες Βοήθειες με Βότανα, με την ομάδα Herbal Scotland, αποτελούμενη από Βοτανοθεραπευτές εκπαιδευμένους στις Πρώτες Βοήθειες από τον Ερυθρό Σταυρό και ηγήθηκα των βοτανικών περιπάτων.
Τον Αύγουστο του 2011 επέστρεψα στην Ελλάδα όπου εργάζομαι ως Βοτανοθεραπεύτρια και πειραματίζομαι σε έναν αυτάρκη τρόπο ζωής, σύμφωνα με τις αρχές Αειφόρου Καλλιέργειας (Permaculture).Έχω συνεργαστεί με πολλές τοπικές ομάδες και παραδίδω σεμινάρια αυτάρκειας και πρακτικά εργαστήρια με στόχο την εκπαίδευση για την αυτοδιαχείριση της υγείας και της διατροφής.

Συμμετείχα  ακόμη στην Κορινθιακή ομάδα “ο Κήπος της Αφθονίας”, που σχεδιάζει σχολικούς λαχανόκηπους και υποστηρίζει τη διατήρηση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών. Πέρα από τη δράση  ως θεραπεύτρια και εισηγήτρια σεμιναρίων, υποστηρίζω τη διατήρηση παραδοσιακών τεχνών και επαγγελμάτων και φροντίζω η ίδια τους οικογενειακούς αγρούς με εσπεριδοειδή και ελιές. Παράλληλα, εκπαιδεύομαι στην διδακτική μέθοδο Στάινερ. Ασχολούμαι, επίσης επαγγελματικά με τον χορό, χρησιμοποιώντας συχνά την επαφή μου με τα φυτά και τη φύση ως μέσο έμπνευσης στις χορογραφίες και στη διδασκαλία.
Δραστηριοποιούμαι περισσότερο στην Αθήνα, όπου παρακολουθώ ασθενείς και παραδίδω σεμινάρια αυτάρκειας με στόχο την εκπαίδευση για την αυτοδιαχείριση της υγείας και της
διατροφής.