Η βιταμίνη D είναι μία από τις τέσσερις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Περιέχεται σε πολύ μικρό αριθμό τροφών, αλλά η κυριότερη πηγή της είναι ο ήλιος: Η βιταμίνη D παράγεται όταν το δέρμα μας εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία B (UVB) που εκπέμπεται από τον ήλιο [1]. Μάλιστα το 80-90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε καθημερινά το παίρνουμε από τον ήλιο, ενώ μόλις το 10-20% προσλαμβάνεται μέσα από τις τροφές.
Σε πολλές περιπτώσεις, αρκούν 15-20΄ την ημέρα κάτω από τον ήλιο, σε εξωτερικό χώρο, με ακάλυπτα χέρια και χωρίς αντηλιακό, για να καλυφθεί η ανάγκη του οργανισμού σε βιταμίνη D.
Η συνέχεια στο link : https://goo.gl/ZjVtqX
ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D
Τρόφιμο (ποσότητα) | IU βιταμίνης D |
Μουρουνέλαιο (1 κ.γ.) | 400 |
Σαρδέλα κονσέρβα σε λάδι (2 μικρές) | 46 |
Συκώτι βοδινό τηγανητό (100γρ) | 49 [10] |
Κρόκος αυγού (1 μικρός) | 20 [7] |
Κρόκος αυγού (1 μεγάλος) | 37 [10] |
Εμπλουτισμένο τρόφιμο | μg βιταμίνης D |
Παιδικό επιδόρπιο γιαουρτιού (κυπελλάκι των 50γρ) | 0,63 (ή 25 IU) |
Δημητριακά πρωινού ολ.άλεσης (30γρ) | 1 (ή 40 IU) |
Ρόφημα γάλακτος (250 ml) | 2,5 (ή 100 IU) |
1 IU βιταμίνης D = 25 ng βιταμίνης D
1 IU βιταμίνης D = 5 ng 25(OH)D
1 μg D = 40 IU βιταμίνης D
Αξίζει να αναφερθεί ότι η έκθεση ενός ενήλικα στον ήλιο φορώντας μαγιό παράγει ποσότητα βιταμίνης D που αντιστοιχεί σε 10.000-25.000 IU [6].

2 Replies on Ανάγκη του οργανισμού σε βιταμίνη D