Διαχωρίζοντας το σωματικό βάρος από το σωματικό λίπος.

Είναι μεγάλος ο όγκος των πληροφοριών. Βομβαρδιζόμαστε από τόσες απόψεις ειδικών ή μη,που αφορούν για παράδειγμα την εκπαίδευση,τη δουλειά, της σχέσεις μας, την ψυχολογία μας, το περιβάλλον,την άσκηση και τη διατροφή. Η λίστα μακραίνει πάρα πολύ,άμα αναλογιστούμε πόσες απόψεις υπάρχουν ή δημιουργούνται καθημερινά για το τι είναι σωστό και τι λάθος. Εγώ σε αυτόν τον “τυφώνα” πληροφόρησης, συμμετέχω προσφέροντας τις γνώσεις, τις εμπειρίες μου και την αφοσίωσή μου σε δυο τομείς.    Διατροφή και Άσκηση.

Επέλεξα αυτά τα δύο αντικείμενα για να τα μελετώ (σε χρόνο ενεστώτα διαρκείας εφόσον πάντα προκύπτουν νέα στοιχεία στις μελέτες), γιατί αφορούν την υγεία του ανθρώπινου σώματος και του νου. Η αξία της υγείας είναι για μένα πρώτη προτεραιότητα. Ευτυχώς, η βιβλιογραφία είναι τεράστια και η συλλογή στοιχείων και παρατηρήσεων από αληθινούς ανθρώπους στην καθημερινότητά μου, διαρκώς αυξάνεται!

Αρκετά με εμένα (ρίξε μια ματιά και στο Σχετικά με εμένα),οπότε μπαίνω στο κυρίως θέμα.

Το σώμα κάθε ανθρώπου, πολύ γενικευμένα, αποτελείται από νερό, κύτταρα και ψυχή. Δεν θα ασχοληθώ με τα υγρά του σώματος,ούτε με τον όρο ψυχή, όπου είναι σε αναζήτηση για τον καθένα ξεχωριστά. Μένει,λοιπόν, να μιλήσω για τα κύτταρα. Το σώμα μας έχει τρισεκατομμύρια (και βάλε) κύτταρα και το καθένα έχει στην “καρδούλα”του (πυρήνας) τον γενετικό κώδικα.

Πιο συγκεκριμένα, θα αναφερθώ στα λιποκύτταρα και τα μυικά κύτταρα.

Λιποκύτταρα : Έχουν ρόλο ρυθμιστικό.Κυρίως ρυμθίζουν την θερμοκρασία στο σώμα, ρυθμίζουν τις λειτουργίες των ορμονών μας, αποθηκεύουν τις επιπλέον θερμίδες που τρώμε και μας τις προσφέρουν ως ενέργεια στο σώμα, όταν δημιουργηθεί η ανάγκη γι’αυτήν.

Μυικά κύτταρα : Έχουν ρόλο υποστηρικτικό. Υποστηρίζουν τον σκελετό του σώματος, αποτελούν το υλικό των σπλάχνων μας (η καρδιά είναι μυικός ιστός,οι αδένες κ.λ.π.) και κινούν/μετακινούν το σώμα και τα μέρη αυτού όταν πάρουν την εντολή από τον εγκέφαλο!

Απλό είναι. Μέχρι που εκπολιτιστήκαμε. Μάθαμε να ζούμε σε έναν νέο τρόπο, που ευνοείται η πολυφαγία, η ευκολία στις μετακινήσεις και οι ανάγκες μόνο για επιβίωση, δεν είναι πλέον οι μοναδικές.

Τα λιποκύτταρα άρχισαν να μεγαλώνουν,διότι τρώμε περισσότερο χωρίς να το καταναλώνουμε/να κοπιάζουμε.

Τα μυικά κύτταρα άρχισαν να αδυνατίζουν/να λιγοστεύουν σε αριθμό ,διότι δεν έχουν ανάγκη ύπαρξης μέσα στο σώμα γιατί απλά δεν του χρησιμεύουν.

Σαν την ταινία WALL-E (από την Pixar,Disney).

Εδώ υπάρχει το οξύμωρο. Συμβαίνει σε όλους μας και κανείς δεν το ξέρει.

Αν είσαι αθλητής/πρωταθλητής από την παιδική σου ηλικία και είσαι μέχρι  25 ετών, αν γεννήθηκες σε κάποιο χωριό σε απόκρημνο βουνό μακριά από τις ευκολίες του σύγχρονου πολιτισμού, αν οι γονείς σού δώρισαν εξαιρετικά ανθεκτικά γονίδια που αντιστέκονται στην συσσώρευση λίπους, τότε αποτελείς την εξαίρεση!

Όλοι εμείς όμως ,οι καθημερινοί άνθρωποι έχουμε αρκετά διογκωμένα λιποκύτταρα και ελάχιστα μυικά κύτταρα σε αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Κι αν δεν το ήξερες ήρθε ο καιρός να το μάθεις.  Κι αν νόμιζες πως φταίει η τάδε δίαιτα ή ο τάδε διατροφολόγος/διαιτολόγος για την κατάσταση του σώματός σου,τότε ζεις σε μια απάτη. Από την μέρα που γεννιέσαι είσαι κομμάτι αυτής της νοοτροπίας/κοινωνίας  και παραμένεις μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Είσαι μέσα σε αυτόν τον τυφώνα των πληροφοριών που αντί να σε βοηθά, σε περικυκλώνει με τέτοιο τρόπο που πιστεύεις ότι σου προσφέρουν ή ότι σου πουλάνε. Αποδέξου πως είσαι προϊόν του περιβάλλοντός σου.

Θέλεις να αλλάξει αυτό; Θέλεις πραγματικά να μάθεις ποιό είναι το σώμα σου;

Ανάλυσέ το. Εκτίμησε την κατάσταση του σωματικού λίπους και της μυικής ικανότητας (μυικός ιστός). Αυτό κάνουν καθημερινά πάρα πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο για να μάθουν, τελικά, με ποιο τρόπο πρέπει να βοηθήσουν το σώμα τους να γίνει καλύτερο.

Κάνουν Λιπομέτρηση και Σωματομέτρηση. Βρίσκουν το ποσοστό λιπώδους ιστού στο σώμα, τη μυική μάζα σε κιλογραμμάρια , οστική πυκνότητα, ανάλυση ενδοκυττάριου & εξωκυττάριου υγρού, υπολογισμός υποδόριου(κάτω από το δέρμα) λίπους ή σπλαχνικού λίπους, και το πιο σημαντικό  γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων. Κι αν όλα αυτά τα διαβάζεις πρώτη φορά, μπορείς να με ρωτήσεις για το καθένα, επικοινωνώντας μαζί μου στο e-mail : antoniazil@yahoo.gr , για να απαντήσω στις απορίες σου.

skinfolder027
Δερματοπτυχόμετρο/skinfolder
measurements
Σωματομέτρηση/Body measurments

Δεν είναι η ζυγαριά το μέτρο σύγκρισης για να μάθεις αν χάνεις το παθογόνο λίπος ή τον ευεργετικό μυικό ιστό σου με την διατροφή που ακολουθείς. Δεν είναι η ζυγαριά ο δείκτης της υγείας σου. Κάνε την επίσκεψή σου σε κάποιον ειδικό επιστήμονα που διαθέτει τον αντίστοιχο εξοπλισμό και μάθε τι συμβαίνει στο σώμα σου!! Τρανό παράδειγμα αποπροσανατολισμού είναι να έχεις αρκετό μυικό ιστό στο σώμα και να νομίζεις πως αυτό που βλέπεις στον καθρέφτη είναι σωματικό λίπος. Ακόμα και το αντίθετο. Να πηγαίνεις στο γυμναστήριο, να τα δίνεις όλα,αλλά το ποσοστό λίπους να είναι αρκετά πάνω από το επιθυμητό ανάλογα με την ηλικία,το φύλο, το ύψος κ.λ.π.

Η φίλη μου η Ελένη το έκανε. Προσέχει τη διατροφή της, γυμνάζεται 3-4 φορές την εβδομάδα, αλλά τα αποτελέσματα την εξέπληξαν. Διαπίστωσε όλα όσα αναφέρω πιο πάνω και έβαλε πλώρη να αλλάξει τις πρακτικές που χρησιμοποιεί για να έχει πραγματική πρόοδο. Να έχει ένα πιο υγιές και δυνατό σώμα. Να έχει μεγαλύτερη αντοχή και ευεξία. Να “φτιάξει” το σώμα της, άρα την υγεία της.

Όταν γνωρίζεις τι σου συμβαίνει, ξέρεις και πώς να το αντιμετωπίσεις.

Και αυτή η έκφραση αποτελεί γλυκιά συμβουλή, που μπορεί να έχει άπειρες εφαρμογές σε πολλούς τομείς στη ζωή σου.

Ρίξε μιά ματιά και στους συνδέσμους…

Facebook

Instagram

Και αν σου άρεσε το άρθρο μπορείς πάντα να το μοιραστείς με τους φίλους σου στα παρακάτω link ή να αφήσεις το σχόλιό σου για την δική σου εμπειρία..

FacebookTwitterLinkedInEmailMessenger

1 Reply on Διαχωρίζοντας το σωματικό βάρος από το σωματικό λίπος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.