Καλή VS Κακή διατροφή (Vol.1)

Ας υποθέσουμε ότι ρωτώ 100 ανθρώπους να μου πουν αν γνωρίζουν τι είναι καλό και τι είναι κακό στη διατροφή τους. Από αυτούς περίπου οι 80 θα ξέρουν με λεπτομέρειες να απαντήσουν στην ερώτησή μου. Οι 15 από αυτούς ίσως μπερδέψουν τους υδατάνθρακες με τις πρωτεϊνες που περιέχονται στα τρόφιμα και οι υπόλοιποι 5 ερωτόμενοι θα γελάσουν και θα αποφύγουν να κριθούν από την απάντησή τους.

Αυτή η απλοική διαδικασία αντανακλά και την σύγχρονη πραγματικότητα. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τι είναι καλό και τι κακό στη διατροφή μας!! Η θεωρεία από την πράξη, όμως, απέχει πολλλααααά χιλιόμετρα. Γιατί; Για αρχή θα σας πω πως είναι κουραστικό να αλλάζεις συνήθειες. Αν ξεκινήσεις ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής θα χρειαστεί να αλλάξεις πολλές πρακτικές στη καθημερινότητά σου: μαγείρεμα, ζύγισμα, λιγότερο λάδι, περισσότερο ψάρι, λιγότερη ζάχαρη, περισσότερα λαχανικά, όχι ποτάκια με φίλους, μακρυά από φαγητά delivery και η λίστα των αλλαγών συνεχίζεται…Μερικοί είναι ακόμα πιο τολμηροί και επιδιώκουν να κάνουν “δίαιτα” και να κόψουν το τσιγάρο! Επ! περίμενε, ένα-ένα! Πόσες αλλαγές μπορεί να αντέξει το σώμα και ο εγκέφαλός σου;!!

Άρα, γνωρίζω τι είναι καλή διατροφή και τελικά επιλέγω την κακή. Τόσο απλά. Εγώ και πάρα πολλοί άλλοι και μάλιστα συνειδητά ( “άστο για αργότερα..”, θα πουν..).

Για τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσω μία σειρά από άρθρα που θα έχουν σκοπό την “γεφύρωση” του χάσματος μεταξύ Καλής & Κακής διατροφής με μορφή ας πούμε μονομαχίας!  Θα τονίσω τη θρεπτική αξία των τροφών και όχι τη θερμιδική απόδοση αυτών. Ο σκοπός μου είναι η ποιότητα στις τροφές! Αν γίνει κατανοητό αυτό τότε είναι πολύ πιο εύκολο να μάθουμε και τις ποσότητες που μας αρκούν στη διατροφή μας!

ΠΡΩΙΝΟ

Καλή διατροφή :

ταχίνι με κακάο σε παξιμάδι ολ.άλεσης
Ταχίνι με κακάο σε παξιμάδι ολ.άλεσης

Αποτελεί τρόφιμο εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, με καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ωφέλιμα λιπαρά οξέα και απαραίτητα για την καλή υγεία και ισορροπία του οργανισμού μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στις χώρες της Μέσης Ανατολής αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής, καθώς χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών φαγητών.

Τι κερδίζετε με μόλις μία κουταλιά ταχίνι
Πρωτεΐνη 2,55 γρ.
Ολικά λιπαρά 8,06 γρ. (+ ω3)
Υδατάνθρακες 3,18 γρ.
Φυτικές ίνες 1,4 γρ.

  • Συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από τους οξειδωτικούς παράγοντες, που ευθύνονται για μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου. Καταπολεμά τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται με τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού.
  • Εμποδίζει λόγω των συστατικών του την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, που αποτελεί το πρώτο στάδιο και έναν σημαντικό αιτιολογικό μηχανισμό για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης
  • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό
  • Λόγω των λιγνανών συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • Είναι ιδανικό για διαβητικούς καθώς έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

TΑ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ:
● Bιταμίνες του συμπλέγματος B (είναι οι βιταμίνες που ενισχύουν το νευρικό σύστημα).
● Άμυλο (υδατάνθρακας, που διασπάται αργά και σταθερά, τροφοδοτώντας τον οργανισμό με ενέργεια).
● Φυτικές ίνες (πολύτιμες για τη λειτουργία του εντέρου).

[ το πρωινό μου, φωτο: 75 γρ. παξιμάδι ολικής άλεσης με 24 γρ. ταχίνι με κακάο, Ενέργεια 408 kcal ]

Κακή διατροφή :

Τυρόπιτα από κατάστημα
Τυρόπιτα από κατάστημα!

Θα τονίσω είναι ότι ενώ οι πίτες μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό πιάτο όταν παράγονται όπως πρέπει, δυστυχώς πολλές από τις έτοιμες πίτες στην αγορά αλλά και οι κατεψυγμένες πίτες που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και στους φούρνους περιέχουν συστατικά όπως φυτικά λιπαρά άγνωστης προέλευσης (δηλαδή όχι ελαιόλαδο).

Περιέχει τρανς λιπαρά, διάφορα άσχετα τυριά και όχι τα παραδοσιακά ελληνικά, και πρόσθετα, γιατί αυτά τα συστατικά είναι πιο φτηνά, με αποτέλεσμα η πίτα να μην είναι ιδιαίτερα υγιεινή. Επιπλέον το έτοιμο φύλλο σφολιάτας, κουρού και άλλων κατηγοριών που βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ περιέχουν διάφορα άγνωστα φυτικά έλαια (φοινικέλαιο κ.λπ.) και άλλα πρόσθετα.

Σύµφωνα µε τους Πίνακες Σύνθεσης Ελληνικών Τροφίµων του Πανεπιστηµίου Κρήτης:

  • 100 γρ. µιας τυρόπιτας µε σφολιάτα (ένα µεσαίο κοµµάτι) δίνουν 423 θερµίδες και 29,3 mg χοληστερόλης,
  • 100 γρ. παραδοσιακής τυρόπιτας 380 θερµίδες και 31,6 mg χοληστερόλη.

Αντιθέτως, καλό είναι να αποφεύγονται λευκό ψωμί και κοινά δημητριακά πρωινού, τυρόπιτες και γλυκά, διότι προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σύντομα έντονο αίσθημα πείνας.

Σε προκαλώ να ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ !

aa0f407ce67f6829ac1d4620dc6f7551

FacebookTwitterLinkedInEmailMessenger

Leave a Reply

Your email address will not be published.