Κατεύθυνση για τη Διατροφή μας!

διατροφικοί οδηγοί

Τη βελτίωση της διατροφής όλων των Ελλήνων φιλοδοξούν να πετύχουν οι νέοι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί που δημιούργησε το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis. Το πολύτιμο αυτό συγγραφικό έργο αναμένεται να αποτελέσει το κατάλληλο εργαλείο, για κοινό και ειδικούς, στη μάχη κατά της παχυσαρκίας.

Οι οκτώ νέοι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευ Δια…Τροφήν», αποτελούν προϊόν συνεργασίας Ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων και καθηγητών, μεταξύ άλλων από τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών, Κρήτης και Πατρών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες:

  1. του γενικού πληθυσμού
  2. των γυναικών, εγκύων και θηλαζουσών
  3. των βρεφών, παιδιών και εφήβων
  4. των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω

και περιλαμβάνουν σύγχρονες πληροφορίες για κάθε θέμα διατροφής, συνδυαστικά με πλούσιο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό, διαγράμματα και πρακτικά συμπεράσματα ώστε να γίνουν εύκολα κατανοητοί από όλους τους Έλληνες.

Για τη διαμόρφωση των διατροφικών συστάσεων ακολουθήθηκε συγκεκριμένη μεθοδολογία, σύμφωνα με υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε εκτενής ανασκόπηση της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας αναφορικά με τη σχέση της διατροφής με την υγεία, διερεύνηση των πρόσφατων διατροφικών συστάσεων αναγνωρισμένων διεθνών οργανισμών υγείας και χωρών ανά τον κόσμο για κάθε ομάδα τροφίμων και για κάθε υπο-ομάδα πληθυσμού.

Παράλληλα, έγινε αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών του ελληνικού πληθυσμού και σύγκριση με τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες ελληνικές συστάσεις.

FacebookTwitterPinterestLinkedInWhatsAppEmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.