Νέρο και ενυδάτωση

Μάθε να ενυδατώνεις το σώμα.

Οι άνθρωποι που με εμπιστεύονται για τη διατροφή και την γυμναστική τους με ρώτουν συνέχεια

“Πόσο νερό πρέπει να πίνω;”

“Χρειάζεται να πίνω 5 λίτρα την ημέρα;” κ.λ.π.

Όλοι θα γνωρίζεται ήδη πως το νερό κάνει καλό στο σώμα. Θα έχετε ακούσει επίσης πως το νερό “αδυνατίζει”,όπου εδώ ανοίγει μια άλλη συζήτηση που θα την αναπτύξουμε από τον Σεπτέμβρη. Πάρα πολλά άρθρα στο διαδίκτυο αναφέρουν τα οφέλη του νερού, αλλά τι ακριβώς χρειάζεται το δικό σου σώμα, δεν το γνωρίζεις.

Το σώμα σου χρειάζεται ενυδάτωση, αυτό είναι το σίγουρο. Όταν διψάς να πίνεις αρκετό νερό, ίσως και λίγο παραπάνω από αυτό που μπορείς. Αυτός είναι ο κανόνας. Αλλά για να διψάς ,δεν σημαίνει πως χρειάζεται να ιδρώσεις πρώτα. Η δίψα είναι το καμπανάκι που μας υπενθυμίζει ότι έχεις εξαντλήσει τα αποθέματα νερού που σου χρειάζονται για να γίνουν όλες οι ζωτικές λειτουργίες στο σώμα. Πιο συγκεκριμένα, χρειάζεσαι νερό (Η2Ο) για να αναπνεύσεις.

Έχεις μεγάλη ανάγκη από το στοιχείο του νερού για να διατηρησεις τις ζωτικές λειτουργίες που γίνονται ακόμα κι όταν δεν κινείσαι καθόλου. Αν σκεφτείς πόσο σημαντικό είναι αυτό για το σώμα σου, ίσως καταναλώσεις περισσότερο νερό την επόμενη φορά ,χωρίς να νιώσεις πρώτα δίψα.

Ένα χρήσιμο κριτήριο για την καλή ενυδάτωση του σώματός σου είναι να παρατηρήσεις τα ούρα σου. Αν είναι σκούρα ωχρά τότε είσαι αφυδατωμένος και χρειάζεται να πίνεις περισσότερο νερό. Όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι τα ούρα έως διαυγή (σαν το νερό), τότε έχεις ενυδατωθεί καλά, οπότε συνέχισε αυτό που κάνεις!!

Μη ξεχάσεις να πίνεις περισσότερα υγρά τώρα το καλοκαίρι! Στην παραλία πάντα να έχεις νερό μαζί σου και για τα παιδάκια. Με το παιχνίδι στη θάλασσα και τον ήλιο ,η αφυδάτωση έρχεται γρήγορα και τα συμπτώματα αυτής είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Η αφυδάτωση δημιουργεί ζαλάδες ,πονοκέφαλο, απότομες αλλαγές στην διάθεση, γκρίνια, ατονία και έντονη κούραση. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις συνέπειες της αφυδάτωσης,οπότε προσοχή!

Αξίζει να βοηθήσεις το σώμα να λειτουργεί ομαλά και να κάνει τις απαραίτητες λειτουργίες που έχει ανάγκη, άκοπα!

Μην θεωρείς τα αναψυκτικά βοηθούν στην ενυδάτωση!!Η καφεϊνη και η ζάχαρη που περιέχουν δημιουργούν μεγαλύτερη ανάγκη σε νερό για το σώμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον καφέ, μην γελιέσαι. Ένα ποτήρι καφέ δημιουργεί ανάγκη για τρία ποτήρια νερό…

FacebookTwitterLinkedInEmailMessenger