Ροδάκινα πλακέ (aka U.F.O.)

Κυκλοφορούν ανάμεσά μας εδώ και μερικά χρόνια, αλλά λίγοι τα έχουν εντοπίσει. Φέτος πλήθυναν και η παρουσία τους άρχισε να γίνεται αισθητή. Τα ροδάκινα Ούφο μπορεί να έχουν σχήμα φουτουριστικό που θυμίζει ιπτάμενο αντικείμενο, αλλά η καταγωγή τους είναι παλιά όσο και οι ρίζες του prunus persica. Και δεν θα κάναμε κουβέντα γι αυτά αν δεν ήταν, πραγματικά, τόσο νόστιμα…

Ροδάκινα

Η ποικιλία pan tao έχει τις ρίζες της στην αρχαία prunum  persica και φαίνεται να ήταν γνωστή στην Κίνα πριν τουλάχιστον 200 χρόνια. Στην πατρίδα της οικογένειας των ροδάκινων  τα λατρεύουν και τα αποκαλούν “φιλί του φεγγαρόφωτος”. Το ροδάκινο pan tao έχει χαμηλότερη οξύτητα από αυτό που γνωρίζουμε, είναι πιο γλυκό, με νύξεις αμύγδαλου στη γεύση του, ενώ έχει και λιγότερο χνούδι. Έφτασε στις Η.Π.Α στα τέλη του 19ου αιώνα. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσε αρχικά να ευδοκιμήσει εκτός Κίνας.

Μια ερευνητική ομάδα στο New Jersey ανέλαβε μια μακρόχρονη προσπάθεια επιλογής των ανθεκτικότερων στο κρύο δέντρων και τελικά κατάφερε να δημιουργήσει, με φυσική εξέλιξη, μια νέα ποικιλία με μπουμπούκια ικανά να αντέξουν τους ανοιξιάτικους παγετούς των περιοχών που παραδοσιακά καλλιεργούν ροδάκινα. Την ονόμασαν Saturn γιατί τους θύμιζε τα δαχτυλίδια του Κρόνου. Οι ονομασίες του υπέροχου καινούργιου φρούτου με το ανατρεπτικό σχήμα οργίασαν! Έγινε διάσημο με την ονομασία doughnut γιατί στους αμερικανούς θύμιζε τον γνωστό στρογγυλό λουκουμά. Saucer, hat peach, UFO, paraguayo είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες ονομασίες του. Και φυσικά, οι Αμερικανοί παρέφθειραν το “pan tao” σε pinto! Στην Ευρώπη, οι πρώτοι που συγκινήθηκαν με τη νέα ποικιλία και τις διασταυρώσεις της ήταν οι Ισπανοί. Τα ροδάκινα paraguayo καμαρώνουν σε όλα τα μανάβικα της Ισπανίας και σε πολλά της Ιταλίας. Στην Ελλάδα δεν τα καλλιεργούσε κανείς μέχρι πριν 7 χρόνια. Χρειάστηκε να προβληματιστεί για το μέλλον της δουλειάς του ένας νέος καλλιεργητής από τη Βέροια και να ανοίξει το δρόμο γι’ αυτό το μοναδικό φρούτο. Εκτός από τα λευκόσαρκα paraguayos καλλιεργεί και τα platerinas, τα αντίστοιχα νεκταρίνια με το ίδιο σχήμα.

ροδάκινα paraguayoΓιατί τα ροδάκινα Ούφο (ή “λουκουμάδες” ή πλακέ στην Ελλάδα) είναι πραγματικά νόστιμα. Είναι ζουμερά, γλυκά, με μικρό κουκούτσι κι έχουν τη λεπτή γεύση του λευκόσαρκου ροδάκινου, εκείνου που έχει αφήσει στους παλιότερους μια ωραία γευστική ανάμνηση καθώς έχει πλέον αντικατασταθεί με λιγότερο νόστιμες ποικιλίες. Τρώγονται απολαυστικά: το πλακέ σχήμα τους επιτρέπει να τα δαγκώσεις γύρω γύρω  χωρίς να τρέχουν οι χυμοί. Είναι ένα φρούτο υπέροχο. Και, βέβαια, ακριβό. Στις γειτονιές του, εκεί στα βόρεια το βρίσκεις 4-4,50 €, σε λαϊκή της Αθήνας το εντόπισα με 5,90€ και μόνο στον ψαγμένο μανάβη με τα ακριβά. Μας είπαν ότι η τιμή του μπορεί να φτάσει και τα 10€, ανάλογα σε ποιον μανάβη-κοσμηματοπώλη θα το αγοράσεις. Αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε.

FacebookTwitterLinkedInEmailMessenger

Leave a Reply

Your email address will not be published.