Συμπεριφορική θεραπεία για τη βουλιμία

Γνωστική – Συμπεριφορική θεραπεία για τη βουλιμία.

Το παρόν κείμενο, που δημοσιεύω, έχει γραφτεί στο βιβλίο του Dr. Christopher Fairburn

Βουλιμία: Ξανακερδίστε τον έλεγχο  (Cognitive behavior therapy and Eating disorders) και το θεωρώ άκρως ενδιαφέρον για κάποιον που θέλει να ενημερωθεί για τον τρόπο αντιμετώπισης της βουλιμίας (συνεπικουρούμενο με τη βοήθεια ειδικού ).

Aναφέρει τα στάδια και γενικότερα τον τρόπο σκέψης που πρέπει να επιτύχουμε για να ξεπεραστεί αυτή η διατροφική διαταραχή.

megaphone-50092_640
οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι πλέον μυστικό!

Η πείρα των θεραπευτών και των ερευνητών οδηγεί στο συμπέρασμα πως η αληθινή ελπίδα για τους ανθρώπους με προβλήματα βουλιμίας εντοπίζεται κυρίως στην ψυχολογική θεραπεία.

Μέχρι σήμερα, η πιο αποτελεσματική προσέγγιση ήταν μια συγκεκριμένη μορφή σύντομης ψυχοθεραπείας που σχεδιάστηκε αρχικά για ασθενείς με ψυχογενή βουλιμία και πρόσφατα προσαρμόστηκε στις ανάγκες εκείνων που πάσχουν από διαταραχή βουλιμίας. Η θεραπεία αυτή, έπειτα από λάθη και δοκιμές αρκετών χρόνων πήρε τη σημερινή της μορφή το 1981 και ονομάστηκε: γνωστική – συμπεριφορική.

Η προσέγγιση αυτή αφορά απόλυτα την καταπολέμηση των προβλημάτων βουλιμίας, γιατί τα στοιχεία της <<απευθύνονται>> στις γνωστικές πλευρές αυτών των προβλημάτων: – την υπερβολική ανησυχία για την εμφάνιση και το βάρος, την τελειομανία και τη σκέψη του όλα ή τίποτα, καθώς και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση,  – ενώ τα συμπεριφορικά στοιχεία της <<αντιμετωπίζουν>> τις διαταραγμένες συνήθειες, όσον αφορά την πρόσληψη τροφής.

Τα βασικά στοιχεία της Γνωστικής – Συμπεριφορικής προσέγγισης

Πρώτο στάδιο:

1) Λεπτομερής καταγραφή όλων των επεισοδίων βουλιμίας τη στιγμή εκδήλωσης τους, μαζί με τις παρεπόμενες σκέψεις και τα ανάλογα συναισθήματα.
2) Εισαγωγή ενός μοτίβου φυσιολογικών συνηθειών διατροφής, με συνέπεια την εξάλειψη πολλών επεισοδίων βουλιμίας.
3) Υιοθέτηση μιας εναλλακτικής συμπεριφοράς, για την ενίσχυση της αντίστασης στις παρορμήσεις βουλιμίας.
4) Εκπαίδευση πάνω στο φαγητό, στις συνήθειες διατροφής, στη σιλουέτα και στο βάρος.
Δεύτερο στάδιο:

1) Εισαγωγή τροφών που αποφεύγονται βάσει διαιτολογίου και σταδιακή μείωση άλλων μορφών αυστηρής δίαιτας.
2) Ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση δυσκολιών που σε άλλες περιπτώσεις θα προκαλούσαν επεισόδια βουλιμίας.
3) Αναγνώριση και μεταβολή των προβληματικών τρόπων σκέψης.
4) Εξέταση των αιτιών του προβλήματος βουλιμίας και του ρόλου των οικογενειακών και κοινωνικών παραγόντων.
Τρίτο στάδιο:

Προγραμματισμός για το μέλλον, βάσει ρεαλιστικών προσδοκιών και μεθόδων, που μπορεί να ακολουθήσει το άτομο σε περίπτωση επανεμφάνισης του προβλήματος.
Συμπερασματικά:

Το πρόγραμμα έχει στόχο να εξαλείψει σταδιακά το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας μια προσεκτικά σχεδιασμένη σειρά παρεμβάσεων.

Πρώτο στάδιο: Εφαρμογή συμπεριφορικών και εκπαιδευτικών τεχνικών για να βοηθήσει το άτομο να επανακτήσει τον έλεγχο της κατανάλωσης τροφής, καθώς και να καταρτίσει ένα βασικό φυσιολογικό πρόγραμμα διατροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας, που στοχεύει στην αποφυγή των επεισοδίων βουλιμίας.

Δεύτερο στάδιο: Μείωση της αδυναμίας ελέγχου της βουλιμίας , μέσω της καταπολέμησης της τάσης για δίαιτα και εκείνων των προβληματικών τρόπων σκέψης που διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Τρίτο στάδιο: Επανεξέταση των πιο χρήσιμων τεχνικών, ώστε το άτομο να μπορεί να σχεδιάσει ένα πλάνο για την αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών δυσκολιών.

Κάνε κλικ στον σύνδεσμο αν επιθυμείς να αγοράσεις το βιβλίο:

Βουλιμία: Ξανακερδίστε τον έλεγχο

 

FacebookTwitterLinkedInEmailMessenger

Leave a Reply

Your email address will not be published.