Τροφική νεοφοβία.

Διαβάζω τον ορισμό : τροφική νεοφοβία …

“Τροφική νεοφοβία είναι η αποφυγή ή/και η πεισματική άρνηση δοκιμής νέων τροφών. Την εμφανίζουν κυρίως τα παιδιά, που τείνουν να φοβούνται να δοκιμάσουν μια νέα τροφή, με αποτέλεσμα να επιτρέπουν στον εαυτό τους την κατανάλωση μόνο συγκεκριμένων και γνώριμων φαγητών. Στις ηλικίες 2-6 χρονών η νεοφοβία θεωρείται ως η φυσιολογική εξελικτική διαδικασία που βιώνει η πλειοψηφία των ανθρώπων.”Πηγή: mednutrition.gr

Αναρωτιέμαι όμως αν τελικά η νεανική άρνηση δοκιμής νέων τροφών ,μπορεί να μας ακολουθήσει στην ενήλικη ζωή.. Πολλές από τις πρακτικές που ακολουθούμε στη διατροφή μας προέρχονται από την ευαίσθητη παιδική ηλικία. Το μυαλό ανατρέχει στο γνώριμο, οικείο και στη συνήθεια όταν βρεθούμε σε θέση να επιλέξουμε τροφή. Θα έλεγε κανείς, πως στην ενήλικη ζωή είναι πιο συνειδητές οι διατροφικές επιλογές, γιατί μεσολαβεί η γνώση και η καλή πληροφόρηση για αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός. Με λύπη όμως διαπιστώνω ένα μεγάλο “μπέρδεμα” όταν ζητούν τις συμβουλές μου. Το πιο συχνό φαινόμενο στους ανθρώπους που με εμπιστεύονται είναι η “διατροφική σύγχυση”, που τελικά οδηγεί στην στροφή του ατόμου προς το γνώριμο,οικείο και σύνηθες. Άρα , σε κάθε πρόταση νέων επιλογών , το άτομο έχει συμπεριφορά “ τροφικής νεοφοβίας”..

Όσο το σκέφτομαι ,τόσο πιο ξεκάθαρο γίνεται.. Ακολουθούμε ,λοιπόν,αυτό που μάθαμε, όση γνώση κι αν προσπαθούν να μας “φυτέψουν” στο κεφάλι οι ειδικοί. Δεν είμαι απόλυτη, φυσικά, όπου δεν αποκλείεται σε ένα άτομο με ανάγκη αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς να υπάρχει πολύ καλή εξέλιξη προς έναν πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Είναι ευχάριστο για μένα κάθε φορά που διαπιστώνω αυτή την αλλαγή διατροφικής πορείας.

Πως το διαχειρίζομαστε.

Αν υποθέσουμε ,τώρα, πως το άτομο έχει τάσεις “τροφικής νεοφοβίας” πως θα ήταν πρακτικά εφικτό να το αλλάξει;

1/ Αναγνώριση της συμπεριφοράς ,αναζήτηση του ευχάριστου ή δυσάρεστου αισθήματος από την τροφή

2/ Καταγραφή των τροφών που δημιουργούν δυσανασχέτηση.

3/ Αναζήτηση συνταγών ή συνδυασμών που συμπεριλαμβάνουν τις τροφές με πιο εύγευστο αποτέλεσμα.

4/ Διατήρηση της νέας πρακτικής στο χρόνο.

Απλό; Ναι  απλό, αλλά ποιος το τολμά;

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή προβληματισμό , στείλε mail hello@thefinestform.com ή σχολίασε . Πάντα ο διάλογος “παιδεύει”…

ομελέτα σπιτική
Σπιτική ομελέτα
FacebookTwitterLinkedInEmailMessenger

Leave a Reply

Your email address will not be published.