Κορωνοϊός, καρκίνος του προστάτη και στυτική δυσλειτουργία: “Ασπίδα”προστασίας η χορτοφαγία

Της Σταυρούλας Σκαλίδη

Με την πανδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς ιατρικής κοινότητας, φαίνεται ότι πολύ σοβαρά ζητήματα υγείας περνούν σε δεύτερο πλάνο. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι απασχολούν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε τα σημαντικά οφέλη μιας διατροφής βασισμένης σε πλούσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα ευρήματα των νέων επιστημονικών ερευνών πια φαίνεται να καταδεικνύουν τη συμβολή της χορτοφαγικής διατροφής τόσο στην πιθανότητα νόσησης από κορωνοϊό με πιο ελαφριά συμπτώματα όσο και στην προστασία των ανδρών από τον καρκίνο του προστάτη, καθώς και στην πρόληψη της στυτικής δυσλειτουργίας.

Χορτοφαγία, ψαροφαγία και κορωνοϊός

Η έρευνα σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, από τις 17 Ιουλίου 2020 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2020, και δημοσιεύτηκε στην έκδοση BMJ Nutrition Prevention and Health, έδωσε μια νέα διάσταση στον ρόλο της διατροφής κατά την εξέλιξη της πανδημίας στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, λοιπόν, οι vegans και οι pescatarians, δηλαδή οι αμιγώς χορτοφάγοι και οι χορτοφάγοι που εντάσσουν στο διαιτολόγιό τους τα ψάρια και τα θαλασσινά, είχαν 73% μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν και να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα από τη νόσηση από κορωνοϊό. Στον αντίποδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, οι άνθρωποι με διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε πρόσληψη πρωτεϊνών, εμφανίζονται πιο
ευπαθείς και επιρρεπείς να νοσήσουν από κορωνοϊό πιο σοβαρά και με πιο έντονα συμπτώματα. Στα συμπεράσματα της επιστημονικής δημοσίευσης μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αυτά τα διατροφικά πρότυπα της χορτοφαγίας πιθανόν να αποτελούν και την προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης από COVID-19. Στην έρευνα στο νοσηλευτικό προσωπικό των έξι χωρών, συμμετείχαν 2.316 εργαζόμενοι που δεν είχαν κορωνοϊό και 568 που είχαν νοσήσει. Οι 46 από τους νοσήσαντες, ήταν χορτοφάγοι ή pescatarians. Ωστόσο, οι  επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν πιο εκτεταμένες έρευνες στο συγκεκριμένο πεδίο για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων πάνω στο ζήτημα.

Στο στόχαστρο η ανδρική υγεία- Καρκίνος του προστάτη και στυτική δυσλειτουργία-
Ο
ρόλος της χορτοφαγίας

Τρεις νέες μελέτες, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, υποστηρίζουν ότι και μια διατροφή βασισμένη στην κατανάλωση λαχανικών και φρούτων μάλλον βοηθάει τους άνδρες να προστατευτούν από τον καρκίνο του προστάτη αλλά και την εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας. Πρόκειται για την παρουσίαση αποτελεσμάτων των τριών ερευνών που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2021 στη συνάντηση της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας.
Εκτος από τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση των κινδύνων για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων και τη διατήρηση του βάρους σε υγιή επίπεδα, φαίνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες αυτές επιστημονικές ανακοινώσεις, ότι:

–   ο δείκτης PSA -που ανιχνεύει και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη- παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα,

–   ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας ήταν μικρότερος, -καθώς και όσοι εκδήλωσαν τελικά καρκίνο είχαν σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες να βγουν νικητές στη μάχη για την υγεία τους, για όσους άνδρες είχαν υιοθετήσει τελικά μια διατροφή βασισμένη στα φρούτα και τα λαχανικά.

Μάλιστα, στην τρίτη έρευνα είναι χαρακτηριστικό ότι συμμετείχαν 27.000 άνδρες που συμπλήρωναν κάθε τέσσερα χρόνια ερωτηματολόγια για τη διατροφική τους συμπεριφορά, σε συνολική διάρκεια 28 ετών…

FacebookTwitterLinkedInEmailMessenger