Γάλα: να πιεί κανείς ή να μη πιεί

Γάλα, από το μητρικό περνάμε  στο ζωικό και ως σύγχρονη προσθήκη στα ράφια των καταστημάτων  έχουμε το φυτικό γάλα. Είναι πιο ώριμο όμως να ονοματίζουμε το φυτικό “γάλα” ως φυτικό ρόφημα. Μεσολαβούν χρόνια κατανάλωσης του ζωικού γάλακτος, ιστορικά κάποιοι αιώνες. μέχρι σήμερα που έχουμε την συνειδητοποίηση σε ατομικό επίπεδο για την επιλογή στο καταλληλότερο γάλα στη διατροφή μας.  Πιο είναι το κατάλληλο γάλα για τον οργανισμό; Δεν είναι καθόλου εύκολη απάντηση κι ας προσπαθούμε πολλές φορές να πολώσουμε τη κατάσταση σε υποστηρικτές του ζωικού γάλακτος και αρνητές αυτού.

Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής την σκοπιά με την οποία προσεγγίζω το ζήτημα, θα παραμείνω υπέρ της υγείας. Αυτό είναι το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή του γάλακτος και έπειτα θα συνυπολογίσω  τη δίκαιη χρήση των πόρων του πλανήτη (νερό, έδαφος, βιοποικιλότητα) και εκμετάλλευσης των ζώων.

Έρευνα έδειξε ότι συγκρίνοντας τα δεδομένα κατανάλωσης υποκατάστατων γάλακτος φυτικής προέλευσης του 2018, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 19% σε τρεις μήνες από τον Φεβρουάριο του 2019. Επιπλέον, κάθε κατηγορία υποκατάστατων γάλακτος αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Για παράδειγμα, ο όγκος των πωλήσεων από το 2017 έως το 2018 για το υποκατάστατο γάλακτος βρώμης αυξήθηκε κατά 71%.[Source; Journal of functional foods].

Πίνουμε γάλα ή ροφήματα ξηρών καρπών με σκοπό την επάρκεια θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας. Φυσικά ακολουθεί η γεύση, η υφή στις συνταγές μας, το πως προτιμάμε το καφεδάκι μας και η ηθική μας στάση στον τρόπο που τρεφόμαστε. Αν μας ευχαριστεί να πίνουμε γάλα, ζωικό ή φυτικό ,αλλά ας έχουμε το μυαλό μας ανοιχτό στον τρόπο που παράγεται το γάλα ή τα διάφορα ροφήματα για να έχουμε αντίκρισμα στην υγεία μας αλλά και να βοηθάμε στις προάσπιση καλών πρακτικών απέναντι σε ζώα και φυτά, άρα να είμαστε φιλικοί στο περιβάλλον έμπρακτα!

Αν σκέφτεσαι ήδη, ότι σε καμμιά περίπτωση δεν θα ξαναπιείς γάλα ζωικό για ηθικούς λόγους απέναντι στα ζώα και την κακοποιητική συμπεριφορά της βιομηχανίας σε αυτά, τότε είναι ξεκάθαρη η στάση σου και στέκομαι με απόλυτο σεβασμό δίπλα σου. Αν σκέφτεσαι ήδη ότι δε σε αφορά ο τρόπος που παράγεται το ζωικό γάλα, θα σου προτείνω να βρεις τοπικά προιόντα για να προμηθεύεσαι το γάλα σου. Δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζει να υποστηρίξεις την τοπική οικονομία και τον ντόπιο παραγωγό.Με αυτή τη πρακτική, το γάλα που καταναλώνεις να έχει μικρότερο ανθρακινό αποτύπωμα και  θα συμμετέχεις ενεργά πια στην δράση για τη κλιματική αλλαγή.

Φυτικό “γάλα” ρόφημα

Ένα τέτοιο μείγμα βιοδραστικών ουσιών επιτρέπει στους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά και τους ελαιούχους σπόρους να υποστηρίζουν το αντιφλεγμονώδες σύστημα, να καταστέλλουν το οξειδωτικό στρες και να μειώνουν μια σειρά από σημαντικές νοσηρότητες όπως ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνος, διαβήτης τύπου 2 και υπέρταση. [Πηγές: British Journal of nutrition/University of Cambridge ]

Όπως αναφέρεται στις έρευνες είναι πολλά τα οφέλη στην υγεία όταν καταναλώνουμε φυτικά ροφήματα, αλλά κατά την επεξεργασία τους σημαντικά θρεπτικά συστατικά των καρπών ή οσπρίων χάνονται. Οι διαδικασίες επεξεργασίας αυτών και οι νέες τεχνολογίες στη βιομηχανική παραγωγή είναι: ψήσιμο, ξεφλούδισμα, μούλιασμα, εξισορρόπηση υφής -γεύσης (μικροβιακής και ενζυμικής ισορροπίας), κοπή σε υγρή μορφή, φυλτράρισμα, εμπλουτισμό με απαραίτητα συστατικά (π.χ ασκορβικό οξύ, κόμμη ξανθίνης, βιταμίνες, πρωτεϊνες). Οι νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται είναι επίσης  ο υπέρηχος, το παλμικό ηλεκτρικό πεδίο, η ακτινοβολία υπερήχων υψηλής έντασης, η ωμική θέρμανση και η ομογενοποίηση εξαιρετικά υψηλής πίεσης. Γνωρίζοντας τη διαδικασία με την οποία παράγεται ένα προιόν, είμαστε πιο συνειδητοί σε αυτό που αγοράζουμε. Λέω ναι στα φυτικά ροφήματα, αλλά θα ήθελα να μάθω να το φτιάχνω, να το προσφέρω στους αγαπημένους μου, κατανοώντας πόση πρώτη ύλη καταναλώνω (αμύγδαλα, φασόλια σόγιας, κάσιους κ.λπ.). Η δυσκολία που θα προκύψει στη διαδικασία να φτιάξω το αμυγδαλόγαλα για παράδειγμα, με κάνει να είμαι συνειδητή σε κάθε χρήση του.

Ζωικό γάλα

Η γαλακτοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς που παρακολουθούνται στενά λόγω των περιβαλλοντικών συνεπειών της. Στη γαλακτοκομική παραγωγή, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι κυρίως από τις άμεσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG), τη χρήση νερού και τις απαιτήσεις γης (Naranjo et al., 2020).

Οι περιβαντολογικές συνέπειες της γαλακτοβιομηχανίας είναι γνωστές.  Οι τρόποι που επεξεργάζονται το γάλα για τη παραγωγή του είναι διήθηση ή διαύγιση, θέρμανση, τυποποίηση, αποκορύφωση και παστερίωση, ομογενοποίηση, αποστείρωση,συμπύκνωση και ξήρανση για μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης.  Αποτελέσματα της γαλακτοβιομηχανίας που συμπεριλαμβάνονται και τα υπόλοιπα προιόντα π.χ. τυριά, γιαούρτια κλπ. μαζί με το γάλα, είναι η οξύνιση  (acidification) και ο ευτροφισμός (eutrophication) των υδάτων. Αν πάρουμε, λοιπόν, ως δείκτες σύγκρισης τα παραγόμενα αποτελέσματα της επεξεργασίας, τότε θα μπορέσουμε να δούμε αν τελικά στην βιομηχανική παραγωγή φυτικών ροφημάτων και γαλακτος συμβαίνει το ίδιο.  Οι έρευνες έδειξαν ότι και στη παραγωγή των βιομηχανικών ροφημάτων το αποτέλεσμα της οξύνισης και ευτροφισμού στους υδάτινους πόρους, είχε παρόμοια επίδραση με τα ποσοστά να αυξομειώνονται , αλλά σε μια καθολική σύγκριση της παραγωγής και των δύο, υπερτερεί η παραγωγή φυτικών ροφημάτων για την φιλικότητά της προς το περιβάλλον. [Πηγή: Agricultural systems journal Röös, Patel, & Spångberg (2016) ]  Ενδιαφέρον είναι πως  τα απόβλητα γάλακτος φυτικής προέλευσης έχουν υψηλές ποσότητες βιοδραστικών ενώσεων, αντιοξειδωτικών και αιθέριων ελαίων, αντιμικροβιακούς  παράγοντοντες, διαιτητικές ίνες και χρωστικές όπου με την ανακύκλωση αυτών μειώνουμε την αρνητική επίδραση της βιομηχανοποίησης του προιόντος και στη βιώσιμη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος.

Τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις είναι δικές σας.

Climate Action from EU link

FacebookTwitterLinkedInEmailMessenger

Leave a Reply

Your email address will not be published.