Απώλεια βάρους: Ισχυρό “όπλο” και η διαχείριση του στρες

Της Σταυρούλας Σκαλίδη

Μπορεί η απώλεια βάρους να περνάει και από το χαλάκι της γιόγκα, το μαξιλαράκι του διαλογισμού και την αρμονία εν κινήσει του τάι τσι;

Οι επιστήμονες απαντούν καταφατικά, καθώς η παχυσαρκία ως νόσημα και το να παίρνει κανείς βάρος είναι πολυπαραγοντικά ζητήματα που δεν επιλύονται συνήθως μονόπλευρα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, αλλά για τον κάθε άνθρωπο ο δρόμος είναι μοναδικός. Πρέπει να είναι απαραίτητα και δύσβατος; Ή μήπως όχι;

Όποιος έχει παλέψει, συνήθως για χρόνια, με το ζήτημα της διαχείρισης του βάρους του, έχει βιώσει από πρώτο χέρι τη ματαίωση αλλεπάλληλων προσπαθειών και έχει διαπιστώσει εκ των έσω ότι ένας παράγοντας ρυθμιστικός του βάρους είναι και η διαχείριση του στρες. Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού που ζούμε, ένα από τα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στον αναπτυγμένο οικονομικά κόσμο, λόγων των περιοριστικών μέτρων και των αντικειμενικών συνθηκών, είναι και η αύξηση του σωματικού βάρους και φυσικά η αρνητική της επίδραση στη υγεία.

 Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το στρες ανεβάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα, της ορμόνης που μεταξύ άλλων έχει ρυθμιστικό ρόλο και στο μεταβολισμό μας, τη μνήμη μας και στα επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό μας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο καθοριστικής σημασίας παράγοντας είναι στο να παχαίνουμε, να μην κοιμόμαστε καλά και να μην τρεφόμαστε σωστά.

Γιόγκα, τάι τσι και mindfulness στη “φαρέτρα” της υγείας 

Ως “αντίδοτο” λοιπόν στο στρες που μπορεί να εμφανίζεται εν είδει σωματικού πόνου, φλεγμονής, αϋπνίας, αύξησης των κιλών μας, μπορούν πλέον να λειτουργήσουν μέθοδοι ενσυνειδητότητας, mindfulness, διαλογισμού, ήπιας άσκησης όπως το τάι τσι και ολιστικής εξάσκησης όπως η γιόγκα. Οι μέθοδοι αυτές δεν λειτουργούν απευθείας πάνω στο σύμπτωμα της παχυσαρκίας, αλλά δρουν περιφερειακά και έχουν μετρήσιμα, σημαντικά πλέον οφέλη στη συνολική υγεία του ανθρώπου.

Το ματ της γιόγκα και τα …κιλά μας

Η πανάρχαια μέθοδος σημαίνει ένωση και εναρμόνιση του σώματος, του πνεύματος και του νου. Έχει συνδεθεί με την απόκτηση ευλυγισίας, ανθεκτικότητας, δύναμης και μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με τις έρευνες, μετρήθηκε να εφαρμόζεται τουλάχιστον για 30 λεπτά μια φορά την εβδομάδα, για τέσσερα χρόνια το λιγότερο, κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα:

– πολύ μικρότερη αύξηση κιλών στη μέση ηλικία,
απώλεια βάρους για τους παχύσαρκους,
– συνολική μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI).

Στα περαιτέρω οφέλη της συμπεριλαμβάνονται:

– η ενσυνείδητη διατροφική συμπεριφορά,
– η ανάπτυξη θετικής σχέσης με το φαγητό και την τροφή,
– η βελτίωση της εικόνας του σώματος και της αίσθησής του φυσικά από τον ίδιο τον άνθρωπο,
– η υιοθέτηση πιο υγιών διατροφικών προτύπων,
– η αποδοχή και η υποστήριξη από την κοινότητα που μοιράζεται την κουλτούρα της γιόγκα και βασίζεται πάνω στην ευγένεια, την απλότητα, την υποστηρικτικότητα, την αποδοχή του εαυτού, μέσα σε περιβάλλοντα άνεσης και ασφάλειας.

Τάι τσι και μείωση στρες- Θέλει τρόπο, όχι κόπο

Εάν ξεκινήσει κανείς να κάνει τάι τσι για να κάψει απλώς θερμίδες, σίγουρα δεν είναι ο πιο …σύντομος δρόμος. Όμως, μπορεί να είναι ο ενδεδειγμένος για έναν άνθρωπο που χρειάζεται μια πιο απαλή και ήπια μορφή εξάσκησης, χωρίς επιβάρυνση του σώματός του.

Παρόλο που πρόκειται για αργή και και φαινομενικά απλή κίνηση, το τάι τσι συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη:

– ισορροπίας και σταθερότητας,

– μυϊκής ενδυνάμωσης σε όλο το σώμα,

– ευλυγισίας,

– εξασφάλισης καλύτερου και ποιοτικότερου ύπνου,

– ψυχικών ωφελειών, καθώς βελτιώνει τη διάθεση,

– ηρεμίας και γαλήνης του νου που οδηγεί και σε καλύτερες επιλογές διατροφής και ζωής.

FacebookTwitterLinkedInEmailMessenger